Huvudorsaker till däckproblem

Lär dig mer om däck för att slippa problem

Faror i vägen som hål, glas och stenar är oundvikliga. Det finns dock tre orsaker till däckproblem som går att undvika: felaktigt lufttryck, för hög hastighet och överbelastning. Att se till att dessa tre problem inte uppstår är ett enkelt sätt att få däcken att räcka längre.

För högt- eller för lågt lufttryck

Däck med för lågt lufttryck kan påverka däckets livslängd, körkomfort, grepp och bromsförmåga. För lågt lufttryck gör att däcket sviktar onödigt mycket vilket leder till överhettning, högre rullmotstånd och onödigt slitage. I extrema fall kan det leda till att däcket skadas och måste bytas ut. För högt lufttryck kan förkorta livslängden, minska greppet och ge onödigt slitage.

Kom ihåg också att fylla däcken med en högre lufttryck för ”semesterlasten”! När bilen är semesterlastad behövs det ca 10–15 % mer luft i däcken än normalt.

Körning i höga hastigheter

Däcken riskeras att skadas mer om du kör i höga hastigheter. Om du kör på ett litet hinder på vägen så ger det inte lika stora skador om du håller en lägre hastighet.

Högre hastigheter ger högre temperaturer i däcket vilket kan vara skadligt. Om du upptäcker att däcket är skadat bör du kontrollera det hos en däckexpert snarast.

Överbelastning

För att vara säker på att däcken inte är överbelastade, kontrollera hur mycket de tål. Du hittar det på däcksidan. För hög belastning gör att däcken utsätts för en alltför hög temperatur vilket kan medföra skador. Följ också fordonstillverkarens rekommendationer för belastning av din bil.

Hur hittar du din däckdimension?

Dimensionen hittar du på sidan är däcket. Det kan ibland stå med stora siffror men ibland bara lite mindre längs fälgkanten. På bilden nedan ser du båda alternativen. 

I detta fall är storleken 235/55R18. 

235 är däckets bredd.
55 betyder att höjden är 55% av bredden (235).
R 18 betyder att fälgen är 18″ i diameter och att däcket är ett radialdäck som blev standard redan på 1970-talet.

Vi använder cookies för att säkerställa att vår webbplats fungerar på bästa möjliga sätt. Genom att fortsätta till vår webbplats, accepterar du användningen av cookies.

Välj verkstad för tidsbokning

Har du dina däck i vårt däckhotell behöver du välja inlämningsställe nedan.