Sommardäck

Det är mycket att tänka på när man ska köpa nya däck, det är nämligen stor skillnad på däck och däck och det är viktigt att det sitter rätt däck på bilen.

När du väljer sommardäck kan det vara värt att titta på vilken beräknad livslängd de har. Ett däck som är dyrare i inköp kan visa sig vara billigare i längden, eftersom det inte behöver bytas ut så snabbt. Gummiblandningen i sommardäck slits snabbare än vinterdäck.

Det är också stor skillnad mellan olika däckmärken och modeller när det gäller ljudnivå, bränsleekonomi och våtgrepp. Det brukar vara värt att jämföra däckens EU-märkning. Man kan få både bättre komfort och ekonomi genom att köpa rätt däck.

Sommardäckets gummiblandning och mönster är skapat för att passa just för årstidens vägförhållanden. Ett sommardäck ska klara en hög påfrestning mot underlaget. Det har därför ett hårdare gummi än vinterdäcket och en viskositet som ger ett bra grepp. Mönstret är speciellt designat för att leda bort vatten och minska risken för vattenplaning.

Mönsterdjup

Det är godkänt med ett mönsterdjup ned till 1,6 mm på ett sommardäck, men tänk på att däckens våtgrepp försämras redan vid ett mönsterdjup på 3-4 mm.

Miljö och bränsleförbrukning

När man talar om gröna däck idag, menar man ofta däck som utvecklats för att vara så lättrullade som möjligt. Syftet är att minska bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. Genom att välja ett grönt sommardäck kan du alltså påverka din bränslekostnad. Det finns bara ett enda sommardäck i världen som har lyckats få miljömärket Svanen, och det är Goodyear Efficientgrip. Det tyder på att hela processen för det däcket från tillverkning till färdig produkt har mindre miljöpåverkan än andra sommardäck.        

                 

Vi hjälper dig att hitta rätt däck till din bilmodell som även passar din körstil och hur mycket du använder bilen.

Hur hittar du din däckdimension?

Dimensionen hittar du på sidan är däcket. Det kan ibland stå med stora siffror men ibland bara lite mindre längs fälgkanten. På bilden nedan ser du båda alternativen. 

I detta fall är storleken 235/55R18. 

235 är däckets bredd.
55 betyder att höjden är 55% av bredden (235).
R 18 betyder att fälgen är 18″ i diameter och att däcket är ett radialdäck som blev standard redan på 1970-talet.

Vi använder cookies för att säkerställa att vår webbplats fungerar på bästa möjliga sätt. Genom att fortsätta till vår webbplats, accepterar du användningen av cookies.

Välj verkstad för tidsbokning

Har du dina däck i vårt däckhotell behöver du välja inlämningsställe nedan.